Mariakapel

In de H. Nicolaaskerk aan de Markt 53 in Valkenswaard heeft de broederschap een kapel ter verering van Maria. Deze prachtige kapel heeft een eigentijdse ingetogen sfeer.

De inrichting van de kapel dateert van 2012 toen de kapel een metamorfose is ondergaan. Aan de wand is een muurornament aangebracht symboliserende een pelgrim welke de processievlag draagt. De getoonde vlag werd tot 2018 gebruikt. De processievlag is hét symbool van de jaarlijkse bedevaart naar OLV van Handel en de daarbij horende geschiedenis. Het is het begin van de processie en een herkenningspunt. Zolang ze wappert boven of voor de mensen straalt het moed en hoop uit. Ze symboliseert trouw: “Kinderen van Maria, zwaait de zegenvaan, zingt het halleluja, nooit zult gij vergaan”. Het is een teken van sociale eenheid van de groep pelgrims. Het dragen van de  processievlag is door de jaren heen een zaak van eer geweest

In de kapel kan men tegenover het Mariabeeld plaatsnemen op banken met daarin beelden van de jaarlijkse bedevaart naar OLV van Handel. Een plek voor gebed, bezinning of zomaar even stil zijn met jezelf. In de kaarsensteunen kan men een lichtje of een noveenkaars opsteken. Ook is er een intentietrommel aanwezig.  Men kan een intentie op schrift zetten en deze deponeren in deze zogenaamde intentietrommel. De vorm van intentietrommel is afgeleid van de koekblikken welke in het verleden werden gebruikt om proviand voor twee dagen mee te nemen. Ze waren bekleed van rabarberbladen en met een touwtje of elastiek bleef de trommel dicht. De intentietrommel met persoonlijke intenties wordt tijdens de Heilige missen in Handel op voorspraak aangeboden aan OLV van Handel.

Ook vind je hier de processiekaars en de Moederintentie. Deze intentie dient als bron voor de jaarlijkse intentie die door de broederschap aangereikt wordt voor verdere bezinning en om de bedevaart actueel te houden in de huidige maatschappij.

Samengevat is de Moederintentie: Dromen, wakker worden en op weg gaan! Tijdens de bedevaart beseffen dat je daadwerkelijk zelf op weg moet gaan met anderen om je droom na te volgen.

Dagelijks bezoeken Maria-vereerders en mensen die vragen om een gunst of gewoon uit dankbaarheid de Mariakapel. Het opsteken van een kaarsje is voor inwoners van Valkenswaard een vast ritueel. De kapel is te bereiken via de hoofdingang van de kerk en is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.