Intentie 2019

Ik droom …en mijn droom krijgt een naam:
Maria, Moeder van God,
Moeder van menselijk verlangen
naar verbondenheid, liefde, hoop en troost.

Ieder jaar wil de Broederschap der Handelse Processie een onderdeel van haar moederintentie belichten, om zo de hedendaagse visie op deze traditionele bedevaart verder uit te dragen. Dit jaar staat ‘verlangen’ centraal.

In ieder mens schuilt een verlangen. Het is de onuitroeibare hunkering naar de ander. Mensen willen zich verbinden. Daar zit een eigenbelang in, maar er zit ook iets in wat dat overstijgt. Dat zou je religieus kunnen noemen. Via de sociale media is “verbinden” tegenwoordig heel gemakkelijk. Maar dat lijkt tot een veelheid te leiden, waarin ook een tekort schuilt. Mensen willen eigenlijk geen vrijblijvende verbindingen, maar verlangen naar verbindingen die verdiepen, die je ziel raken. De eerste en misschien wel diepste verbinding van mensen is die met hun moeder. Zij zette je op deze wereld en leerde je opstaan als je was gevallen. Zij hielp je verder door het leven. Zo kun je de Mariaverering ook zien. Haar vereerders, de Kinderen van Maria, hebben met haar een unieke verbinding, die diep van binnen ervaren wordt en niet met woorden is uit te leggen. Ze staat voor het menselijk verlangen naar verbondenheid, liefde, hoop en troost.
De mensen die ieder jaar weer naar Maria van Handel trekken ervaren iets wat je ‘het herstel van verbroken verbindingen’ kunt noemen. Je voelt een unieke verbondenheid. Maar ervaar je dit alleen onderweg naar en in Handel? Is dat verlangen slechts tijdelijk? De intentie van dit jaar vraagt daarom:

Wanneer ben jij een Kind van Maria?